Iris lat., Perunika


Postoji puno skupina Perunika. Mini, patuljasta vrsta, visoka svega desetak centimetara. Stari favorit I.danfordiae, žuti mirisni cvjetovi i I. reticulata sa plavim cvjetovima. Postoje visoke perunike u raznim varijetetima boja, dobijene uzgojem. One sa šarenim lišćem, vodene Perunike…itd.  Zahvalan cvijet za vazu. Potrebno je dobro drenirano, lagano tlo, poželjno je da bude vapnenasto. Najbolje uspjeva na punom suncu. Svake tri godine dobro je razdijeliti lukovice. Lukovice, rizomi su otporni na jaku zimu, može prezimiti u tlu.

Hrvatska perunika ( Iris croatica) je endemična vrsta u Hrvatskoj.

Godine 2000. na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglašena je hrvatskim nacionalnim cvijetom, za vrijeme trajanja svjetske izložbe cvijeća Japan Flora . Trajnica. Cvate od svibnja do srpnja, zavisno od vrste.

Bog Perun

Perun je vladar neba, groma i munja. Veles, vodeni bog, živi u podzemlju, a Perun s njim dijeli Sunce. Suša je Velesova krađa, grom borba bogova, a kiša Perunova milost. Perun i Veles su poslije postali jednaki kao Bog Otac i Sotona. Perunov otac Svarog također je smatran vrhovnikom.

Najčešće se kao vrhovni bog u starih Slavena spominje Perun. Najpoznatiji Perunovi atributi su gromovi i munje, koje on, kao gospodar neba, baca na zemlju. Osim toga, njemu kao bogu rata posvećena su sva oružja, maljevi, sjekire, mačevi, strijele. Njegova svete životinje su konj, orao i vol, koji mu se žrtvovao na određene dane, u određenim svečanostima.

Posvećen mu je hrast, kao Perunova personifikacija na zemlji, pa su se upravo u hrastovim šumama nalazila njegova svetišta. Perunov kult jedan je od najstarijih i u narodu najrasprostranjenijih poganskih slavenskih kultova. O poštovanju Peruna govori već bizantski povjesničar Prokopije, u 6. stoljeću. Iako mu ne spominje ime, Prokopije naglašava kako je to jedini bog kojem se svi Slaveni klanjaju, pa je logično iz toga zaključiti da se radi o Perunu.

Ime Iris dolazi od starogrčke boginje Iris, koja je kao glasnica bogova dugom “pisala” po zemlji, prenoseći njihove poruke. Na mjestu gdje bi duga dotaknula zemlju, izrastao bi Iris.

Naziv Perunika dolazi od staroslavenskog Boga groma PERUN. Prema predanju Perunika bi izrasla na mjestu gdje bi udarila Perunova munja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s